torsdag 27 juni 2013

Svensk midsommar i Västergötland


Svårt att avgöra vem som har roligast, barnen eller föräldrarna?
Trots att det bara är tredje sommaren som jag firar midsommar tillsammans med Lottas släkt i Västergötland så börjar det kännas som tradition. 

Dans runt midsommarstången
Apropå tradition så är midsommar en urgammal sådan. Den omnämns första gången i de isländska sagorna från 1200-talet. Traditionen att klä grönt vid firande härstammar troligen från romarriket och har sedan irrat sig norrut. Midsommarstången kom troligen till Sverige med tyska köpmän under 1400-talet. De firade ingången till maj med att klä en stång i grönt, därav att vi ibland kallar midsommarstången för "majstång". Men vårt bistra klimat gjorde det svårt att hitta grönt att klä stången i så vi flyttade fram stången till midsommar istället. 

Klara har vunnit på lotteriet
Undertecknad hamnade framför kameran för en gångs skull
Firande av midsommar på "landet" är ingenting man tar lätt på i den Palmska släkten. Det är inte nådigt om man underlåter att delta. I år var Lottas syster och hennes familj på Kreta istället och det var inte poppis. Dessutom är det ett strikt schema som börjar med gemensam lunch klockan 13:00. Efter det så börjar tipspromenad och firande på områdets gemensamma äng klockan 15:00. Därefter hinner man ev få en timmes vila innan det är dags att äta gemensam middag klockan 19:00.

Midsommarlunch, mums!
Alla samlade till lunch
Det är snapssånger och de ska alltid inledas med "Hej bonnapöjkar". Jag är sämst på snappsvisor och lyckas aldrig memorera texterna men hummar med så gott det går. I vanliga fall brukar käraste svågern hetsa till fylla men i år var han som sagt på Kreta så när det väl var dags att sova snurrade inte sängen utan stod alldeles still, skönt!
Det är fantastiskt trevligt alltsammans och mysigt att få delta. Ser fram emot många fler midsomrar med pöjkarna från slätten mellan Vänern och Vättern.


Mammor i två generationer hälsar Sebastian välkommen
Sebastian i mormors knä
I år var det extra roligt att åka dit för att träffa släkten eftersom vi var tre denna gång och inte två som tidigare. Sebastian var naturligtvis hedersgäst i år och han fick en massa uppmärksamhet. Alla kusinerna ville kika på honom och jag tror att lilla Klara 4 år blev lite kär i honom.

Klara med armarna om Jennys hals
Efter frukosten så gick vi en morgon promenad med Sacco. Lotta hade i uppdrag att plocka midsommarblommor för att dekorera borden med under lunchen. Sommaren måste vara lite sen i år för det växer ovanligt lite blommor på ängarna och i dikena. Dessutom är det ganska få sorter tyckte vi. Mest gula blommor så buketten blev lite enfärgad i år.
I år var det ont om blåa blomster men gula fanns det gott om.

Nu börjar midsommarbuketten bli klar
Som vanligt var det väldigt omväxlande väder. Ena sekunden spöregnade det och andra var det klarblå himmel. Så verkar det alltid vara här av någon anledning. Men det är i och för sig ganska charmigt. När vädret är vackert så visar sig landskapet och Vänern från sin bästa sida. Det är otroligt vackert att gå ner i hamnen och titta ut över den stora sjön.



En av Sveriges vackraste picnicplatser tro?

På söndagen skjussade Lotta och Nina mig till busstationen i Mariestad. Jag har en vecka kvar att arbeta innan det är dags för semester och Lotta stannar kvar på landet tillsammans med Sebastian och Sacco. Det är första gången sedan vi träffades för två och ett halvt år sedan som vi är ifrån varandra. Det kommer bli ensamt och tråkigt utan dem men samtidigt lite skönt att få sakna dem.
Lotta med en lite okynnig blick

Hoppas ni också haft en trevlig midsommar

//Kennet




onsdag 12 juni 2013

Nationaldagsfirande

Nationaldagen på torsdag och klämdag på fredagen betyder långhelg. Planen var ursprungligen att segla ut Paragraf till Runmarö via Södertälje men ett par felbeställda spridare satte stopp för det. Istället blev det firande hos goda vänner på deras landställe alldeles intill inloppet till Södertälje hamn. Barnen badade och hoppade studsmatta medan föräldrarna stillsamt tittade på och pratade om livets stora frågor.

Dödshoppet! Alba mitt i en saltomortal.
Helena  och Mattias har ett fantastiskt lite ställe precis intill inloppet till Södertälje hamn. Från deras brygga kan man sitta och titta på alla båtar som passerar. De har även fångvårdsanstalten Hall som grannar vilket förhöjer spänningen i livet för oss med livlig fantasi. Temperaturen i vattnen hade definitivt inte passerat 20 grader vilket gör det i mina ögon omöjligt att bada i. Det tyckte inte barnen och en del av de vuxna, majoriteten faktiskt, men desperationen i deras ögon talade sitt tydliga språk. Kallt! Jättekallt!



Elof klättrar upp på bryggan.
Malin och Jesper trotsar kylan och badar, vansinne!

Vi var tre familjer som firade tillsammans. De var fem barn i åldrarna 4-9 år oräknat Sebastian. Tre flickor och två pojkar. Ett tvillingpar, Elof och Rakel fyra år med storebror Isak sju år. Systrarna Nike och Alba, nio respektive sju år. Alla var som plåster på Sebastian som verkade stornjuta av all uppmärksamhet. En av föräldrarna sa att det är perfekt med små bebisar på sådana här tillställningar, nästan bättre än en iPad :) Barnen fulla uppmärksamhet riktas dit och föräldrarna kan koppla av med annat.

De stora barnen läser högt för Sebastian ur Zebbe-boken.
Efter en trevlig kväll med mat, vin och en massa samtal så bar det morgon efter iväg mot Ankarudden i Nynäshamn för att ta färjan över till Landsort. Vi tillbringade en hel vecka på Landsort förra sommaren och det är en underbar ö i södra skärgården. Mattias och Helena stannade kvar på sitt landställe så det var bara vi och familjen Barnö-Elfström som sent på eftermiddagen kom incyklande i Norrhamn. Vi hyrde två små stugor mellan fredag och lördag, en kort kort mini-semester. Under kväller så badade vi bastu och grillade. Återigen var det vissa som envisades med att bada i haven men det är ju rena rama vansinnet.

I väntan på båten som ska ta oss till Landsort så passar Nike och Alba på att gulla med Sebastian.

På lördagen cyklade vi iväg ut mot ett klippigt strandparti precis nedanför den ornitologiska stationen på Landsort. Där finns de allra bästa badklipporna på ön. Vi passerade en grupp medelålders män med jättestora kikare riktade ner mot badklipporna. Oklart om det var ornitologer som studerade fåglar eller voyeurer som studerade badande damer.
Nike provar att cykla på en vuxencykel.
Vår lilla plats i solen. Klippan ger lä från den kalla vinden.
Det blev en helt underbar dag på klipporna med klarblå himmel. Det blåste lite svalt men så länge man la sig i lä var det fantastiskt skönt. Båten tillbaks till fastlandet skulle avgå klockan 17:30 så vid tvåtiden drog vi oss ner till byn. Vi åt en god lunch på restaurangen i lotshamnen nersköljd med öl från microbryggeriet i Nynäshamn.
Middagen är snart klar.
När vi kom hem såg vi att inbjudningskorten till Sebastians dop nu verkar ha börjar droppa in hos vänner och släkt. Dessvärre verkar de distribueras tillsammans med direktreklam så ni höll ögonen på reklamhögarna så ni inte slänger det av misstag.
Dopinbjudan som ni ska hålla koll efter.
De saknade spridarna hade kommit hem till Benns nu så på söndagen hämtade vi dem och monterade klart riggen. Planen är nu att försöka placera riggen horisontellt på däcket och nästa helg gå för motor under Danvikstullsbron då denna renoveras och inte öppnas för passerande båttrafik i sommar. Påmastning sker sedan på Djurgården och vi kan sedan segla vidare ut mot Runmarö. Vi får se om den planen håller.

Alba blåser maskrosor
En alltigenom supertrevlig helg i sällskap av goda vänner, fantastiska barn och strålande väder.

Trevlig sommar önskar Kennet och lilla familjen


lördag 1 juni 2013

Sommarväder och återbesök hos Uffe

Sommaren är äntligen här. Undrar hur många blogginlägg som börjar så? Helt oavsett brist på originalitet så känns det underbart. Värmen tinar upp alla frusna svenska själar och får oss att blomma ikapp med syrener, körsbärsträd och häggar. Livet här i vår lilla lägenhet på söder lunkar vidare. Lotta njuter av att vara föräldraledig och jag själv arbetar strävsamt på i statens tjänst. Sebastian fortsätter att växa och lära sig nya saker. Han skrattar mycket och skriker lite, precis som vi föredrar att ha det. De senaste veckorna har han lagt på sig bra med vikt och är nu en lite knubbis. Det är svårt att tro att det är samma pojke som den där lilla spinkiga sparven som vi fick hem från sjukhuset i februari.

Sebastian växer och växer. Här med ett leende på läpparna som han så ofta har.
Vi har bokat in dop efter sommaren. Den 7 september klockan tolv döps han i Sofia kyrka. Vi har beställt inbjudningskort som i detta nu trycks och kommer att dimpa ner i brevlådor runt om i vårt avlånga land om en dryg vecka. Närmare 100 personer är inbjudna och vi hoppas att alla kan komma. Vi är så himla nervösa att vi glömt bjuda in någon så om det skulle vara så att ni läser detta och vill komma men inte får inbjudan så var inte blyga eller surmulna, hör bara av er. Kyrkan är enorm och rymmer alla som vill komma. Efter dopet blir det kaffe och kalorier i församlingssalen.

Vi har bett två av våra vänner att bli faddrar till Sebastian och de tackade båda glatt ja till det uppdraget. Vi skojade om att de får väl flytta ihop om något skulle hända oss.

Mamma Lotta passar på att gosa så ofta det bara går.
Lotta fortsätter att träffa föräldragruppen och de har även börjat träffas en gång i veckan på egen hand. De brukar gå på en musikstund där det är en massa föräldrar och bebisar som sjunger tillsammans. Till en början var Sebastian skeptisk och grät en del. Jag tror att det beror på att han har musiköra och gråter av ren och skär plåga men hans mamma hävdar bestämt att det inte alls är så. Kanske är han bara lite blyg. Lotta har lagt märke till att Sebastian verkar ogilla att ligga på mage. De övriga barnen föredrar att ligga så men Sebbe blir ledsen och vill komma över på rygg. Vi frågade sjukhuset om det var vanligt med hjärtbarn och det var tydligen så. Barn som genomgått bröstkorgskirurgi vill sällan ligga på mage till en början.
Den fina hemstickade fiskartröjan hittade vi på bakluckeloppis för 15 kronor. Ett fynd!
Appropå sjukhuset så var vi i torsdags på återbesök med Sebastian. Den här gången fick vi åka ut till Huddinge sjukhus då Ulf som är Sebastians kardiolog arbetar där under våren.

Var vänlig sitt ner och vänta här så kommer det snart en sköterska och hämtar er.
Mottagandet var fantastiskt hjärtligt och varmt. Det gullas och pratas så man nästan glömmer allvaret i det hela. Varken jag eller Lotta var speciellt oroliga men det ligger ändå och gnager i bakhuvudet, "ska de hitta något konstigt nu igen"?
Vi började med att mäta och väga honom. Längden la jag inte på minnet tyvärr men han väger 6,6 kilo nu.
Inte det lättaste att få en piggelin liten sprattelgubbe att ligga still inte.
Ulf kikade in på det lilla hjärtat och konstaterade ganska så snart att allting såg toppenbra ut. De små hålen som var kvar i kamrarnas skiljevägg var nu inte möjliga att se på ultraljudet. Antingen är de så små att de inte syns eller så har de vuxit igen helt.
Sebastian tyckte att dopplern såg rolig ut och tog den resolut ifrån Ulf och avslutade undersökningen på egen hand.

Vem behöver en läkare för att sköta den här manicken? Det klarar jag så bra själv, tack så mycket!
Vi har börjat ge Sebastian vanlig mat de senaste dagarna i smakportioner. Vi har en superfin liten bok som heter "Andra Mosboken" där de visar vilka olika livsmedel som är lämpliga att börja med. Just nu är det mycket banan, morot och palsternacka som vi ger. Han älskar det verkligen. Det är inga som helst problem med att mata honom. Han ammar dock fortfarande och får det som sin huvudsakliga föda. Vi tänker oss att det ska vara så över sommaren eftersom det är så praktiskt att ha med sig maten var man än går, dessutom med inbyggt kylskåp.

Sommar ja, vad ska vi hitta på då tro?
Lyxledigt är ledordet för sommaren. Jag ska vara hemma i åtta veckor tillsammans med lilla familjen. Helt sagolikt skönt ska det bli. Vi börjar med att åka till Gotland där vi hyrt ett stort härligt hus nere i Burgsvik. Huset är arkitektritat och ligger precis nere vid havet. Vi kommer ha vänner och släkt på besök i omgångar så det blir en massa trevliga middagar och lata dagar vi havet hoppas man.

Efter det så har vi hunden i två veckor och kommer vara hemma i stan. Eventuellt gör vi små utflykter men troligast blir det bara badturer och mys i närheten av hemmet. Kanske får vi tid att fixa i ordning lilla sovrummet som Sebbe ska ha när han blir lite större. I mitten av juni kommer ett lass möbler till rummet från IKEA så varför inte använda lite av semestern åt att fixa till det mysigt där.

Segling utanför Sandhamn

Vi ska sen segla en vecka i Stockholms skärgård. Det blir spännande att se hur det fungerar att segla med barn. Vi är lite oroliga för solen eftersom man sitter så oskyddad i sittbrunnen. Men vi får försöka att använda handdukar och solhatt att skugga honom med. 

Hoppas hon står där och välkomnar oss även denna gång vi kommer på besök.
Avslutningsvis blir det två veckor i USA. Första veckan ska vi bo hos goda vänner i Fairfield norr om New York. Deras hus ligger en kort bit från stranden så vi kommer bada och sola en del. En eller ett par dagar blir det väl att åka in till Manhattan också men vi får se hur varmt det är. Det kan bli galet hett i New York i augusti och det är inte roligt att gå i avgaserna på Manhattan då.

Sen bilar vi vidare upp till Rochester som ligger 55 mil norr om NYC. Där ska vi bo hemma hos Lottas "syster" Lisa. Lotta bodde hos Lisas familj under ett år som utbytesstudent och har sen hållit kontakten med dem i alla år och även hälsat på vid ett par tillfällen. 

Vi kommer träffa alla i familjen och även andra vänner till Lotta. Rochester ligger precis intill Lake Ontario och det ska vara otroligt vackert där. Niagara Falls ligger i närheten så det blir säkert lite turistande också.

Oj, det blir långa inlägg när man inte skriver så ofta. Nu vet ni hur vi har det och vad vi har haft, och ska ha, för oss. Det hör ibland av sig föräldrar till oss via Facebook och även via bloggen som har frågor kring Sebastians hjärtfel. Vissa har äldre barn som har haft samma typ av fel och andra har precis fått reda på att deras födda eller väntade barn har hjärtfel. Vi tycker det är fantastiskt att kunna hjälpa till och svara på frågor om vi kan så tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över. Ni kan maila på kennet(punkt)bjorkman(snabel-a)gmail.com eller lämna en kommentar på bloggen.

Ha en skön sommar!